Bredband

Bredband i Sjöstaden 2 tillhandahålls via Hammarby Sjöstad Ekonomisk Förening, HSEF, där Sjöstaden 2 är medlem. Genom medlemskapet i HSEF kan föreningens medlemmar välja bland ett antal leverantörer som erbjuder tjänster inom bredband, telefoni och tv. I och med att flera bostadsrättsföreningar knyts samman via HSEF får vi möjlighet att köpa dessa tjänster till ett mycket bra pris för slutkund. 

Samtliga lägenheter i vår förening är anslutna via Ethernet standard Cat5E, med utrustning som stödjer hastigheter på upp till 1Gbit (1000Mbit). 

Gruppavtal med ViaEuropa ingår i månadsavgiften

Föreningen har tecknat ett nytt avtal med ViaEuropa för gruppanslutning av bredband fr.o.m. den 1 januari 2024. Kostnaden för tjänsten ingår i din ordinarie månadsavgift. Men, den som vill nyttja gruppanslutningen måste registrera sin lägenhet hos ViaEuropa för att Internet ska fungera efter detta datum. Se manual för registrering >> 

Obs! vid en utflyttning från föreningen måste ditt personliga avtal sägas upp hos ViaEuropa.

Nyinflyttad?

Kontrollera att kopplingarna från bredbandet i din lägenhet är rätt utförda. I plastskåpet, bredvid dina säkringar, har du en anslutning till befintlig fiber märkt med ”dataställ” eller patch P100 för inkommande signal. Om du dessutom har en switch på samma ställe så ska en patchkabel anslutas mellan P100 och Uplink. Det finns 4 uttag "PC Game” som du ansluter till de uttag som är numrerade högst upp i skåpet. De här numren är samma som finns på dina uttag i lägenheten, så en patchkabel mellan switch och tex nr 1 i något rum innebär att du har bredbandet i det uttaget. Naturligtvis kan du även använda wifi direkt från P100.

Observera att om du har en gammal switch inkopplad (t.ex. PacketFront från 2002) kommer din hastighet på bredbandet att begränsas av dess kapacitet. Därför rekommenderas antingen att du gör en direktkoppling från inkommande fiber till ett valfritt numrerat vägguttag högst upp i plastskåpet, alternativt att du införskaffar en modern switch eller router.

Kommunikationsoperatör

För driften av stadsnätet i Hammarby Sjöstad anlitar HSEF idag ViaEuropa som kommunikationsoperatör. Kommunikationsoperatören ansvarar för själva driften av nätverket, men upplåter rätten att leverera innehåll till ett antal tjänsteleverantörer. I vårt fall fungerar de även som tjänsteleverantör för föreningens bredband.

Tjänsteleverantörer

Tjänsteleverantörerna står för de tjänster som finns i stadsnätet. Det är av tjänsteleverantörerna som du som privatkund kan beställa t.ex. internetuppkoppling eller telefonabonnemang. Föreningen anlitar fr.o.m. den 1 januari 2024 ViaEuropa för gruppanslutning av bredband. Som medlem har du möjlighet att även välja andra tjänster genom ViaEuropa, men det är bara bredbandet som ingår i din månadsavgift. 

Bredbandsanslutning - felanmälan

Kontakta ViaEuropa vid frågor och felanmälan på 0757-60 61 81 eller via fiber@viaeuropa.net .