Historia
Namnet Hammarby Sjöstad brukar inofficiellt användas för att benämna bebyggelsen mellan spårvägshållplatserna Mårtensdal och Sickla udde. Området kallas även ofta södra Hammarbyhamnen, vilket refererar till den södra delen av Hammarby sjö. De södra stränderna vid hammarby sjö fungerade i äldre tider som jordbruksmark och bebyggelsen var sparsam.
I början av 1900-talet förändrades emellertid kulturlandskapet i och med industrialismen och flera (tyngre) industrier etablerade sig i området. Den sydöstra delen av området kom att kallas Lugnets industriområde. Namnet lever än idag kvar i gatunamnet Lugnets Allé där bl.a. Brf Sjöstaden2 ligger.
Under 1970- och 1980-talet flyttade flera stora industriföretag från området samtidigt som hamnverksamheten i Hammrby sjö minskade i inflytande. Detta ledde till att området skiftade karktär med mindre tomtmarker, småindustrier och ett mindre ädelt rykte. Denna utveckling ledde till att Stocksolms Stad efter tiden började se över planeringen av området kring Hammarby sjö.
År 1991 lade Stadsbyggnatskontoret fram en plan för området kring Hammarby sjö. Arkitekten Jan Inghe-Hagström låg bakom planen som involverade ett antal arkitektkontor. Den sammanhållande faktorn var Jan Inghe-Hagström och tanken om en stadsdel där ekologisk närhet var en integrerad del av den moderna stadsbilden. Den sydöstra delen av Hammarby sjöstad är delvis planerad enligt modern stadsplanering, d.v.s. "rutnätsprincipen", vilken återfinns i moderna städer som t.ex. New York. Anledningen till detta påstås vara att skapa innerstadskaraktär i området.
Under de senaste åren har stadsdelen genomgått stora förändringar, främst vad gäller det sociala och kulturella utbudet. Utbudet av fram för allt restauranger, affärer, utbildning, barnomsorg och vård har homogeniserats. Nybyggnation under 2007 och 2008 har lett till ett kundunderlag som bäddar för nyetableringar inom stadsdelen.